
Χανιά
Σύντομη Περιγραφή
Τα Χανιά είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, που κατέχει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της και είναι η πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Η πόλη των Χανίων καταλαμβάνει έκταση περίπου δεκατριών (13) τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο με πληθυσμό 54.559 κατοίκους (2021). Ο δήμος Χανίων αριθμεί 111.375 κατοίκους (2021), και πέρα από τα Χανιά περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα προάστια τα οποία έχουν ενωθεί οικιστικά με την πόλη των Χανίων όπως: τα Κουνουπιδιανά, το Σόδυ, οι Μουρνιές, η Σούδα, τα Νεροκούρου, το Δαράτσο, τα Περιβόλια, ο Γαλατάς και το Αρώνι. Στην αρχαιότητα υπήρξε σημαντική μινωική πόλη και έχει ταυτισθεί με την αρχαία Κυδωνία.
Κλίμα-Βουνά
Η Κρήτη έχει μια μεγάλη ποικιλία τύπων, μορφών και παραλλαγών του μεσογειακού τύπου κλίματος. Η κλιματική ποικιλία και οι διαφοροποιήσεις κατά περιοχές, οφείλεται στο μεγάλο υψομετρικό εύρος, στην ποικιλία των εκθέσεων και στο έντονο μορφοανάγλυφο της περιοχής. Ο χειμώνας που χαρακτηρίζεται βροχερός και ήπιος, αρχίζει το Δεκέμβριο με βροχές συνήθως μικρής έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας και παρατείνεται μέχρι το Μάρτιο. Κατά το χειμώνα έχουμε πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στις περιοχές υψομέτρου μεγαλύτερου των 1.000 μ. Τα χιόνια καλύπτουν ένα μέρος του ορεινού συγκροτήματος των Λευκών Ορέων και συνήθως διατηρούνται μέχρι τον Απρίλιο.
Η άνοιξη είναι μικρής διάρκειας, αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι τα μέσα Μαΐου και είναι συνήθως ξηρή με μικρές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι που είναι ιδιαίτερα είναι θερμό και ξηρό αρχίζει από το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου και διαρκεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, με θερμότερο μήνα τον Ιούλιο, σπανιότερα δε τον Αύγουστο. Τέλος, το φθινόπωρο αρχίζει από το τέλος Σεπτεμβρίου και είναι σχετικά θερμό και υγρό, με ραγδαίες βροχές κατά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο μήνα.
Ωστόσο η ηλιοφάνεια στο νησί είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε περιοχές στα νότια παράλια πλησιάζει τις 320 ημέρες το χρόνο.
Τα Λευκά Ορη ή, όπως τα αποκαλούν οι Κρητικοί, Μαδάρες εκτείνονται στο νότιο τμήμα του Νομού Χανίων μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος στα Σφακιά, όπου βρίσκονται και οι ψηλότερες κορυφές τους: οι Πάχνες (2.450μ.), το Κάστρο (2.218μ.) και ο Τροχάρις (2.409μ.).
Το οροπέδιο του Ομαλού έχει υψόμετρο 1.080μ. και συνορεύει με τις επαρχίες Κυδωνίας, Σελίνου και Σφακίων. Από την πεδιάδα της Κυδωνίας η είσοδος για το οροπέδιο βρίσκεται στη θέση Νεραντζόπορτα σε υψόμετρο 1.087μ. και αποτελεί μία από τις τρεις εισόδους του. Η δεύτερη είναι το φαράγγι της Σαμαριάς και η τρίτη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του οροπεδίου, από όπου ξεκινά ένας δρόμος για τη Σούγια. Το οροπέδιο περιβάλλεται από τις εξής κορυφές των Λευκών Ορέων: Βολακιάς (2.216μ.), Γκίγκιλιος μπροστά από το Ξυλόσκαλο (2.081μ.), Σάμπερος στη δυτική πλευρά του φαραγγιού της Σαμαριάς (2.005μ.) και Ψιλάφι (1.984μ.). Το έδαφος είναι ιδιαίτερα ανώμαλο και, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, η πρόσβαση μέσω του οδικού δικτύου είναι πολλές φορές αδύνατη εξαιτίας του χιονιού. Από την άνοιξη όμως και μετά, το τοπίο αλλάζει εντελώς όψη, καθώς καλύπτεται από άγρια φυτά και αποτελεί ιδανικό μέρος για πεζοπορία. Για τους επισκέπτες υπάρχουν ταβέρνες και ξενοδοχεία, μερικά από τα οποία λειτουργούν και το χειμώνα.
Οροπέδια Ασκύφου,Ταύρης, Νιάτου
Το οροπέδιο Ασκύφου περιβάλλεται από τις εξής κορυφές των Λευκών Ορέων: Κάστρο στα δυτικά (2.218μ.), Τρυπάλι στα ανατολικά (1.493μ.) και Αγάθες στα νότια (1.511μ.). Έχει σχήμα κυπελλοειδές σχήμα, από όπου πιθανόν πρόερχεται το όνομά του, καθώς η αρχαία λέξη «σκύφος» σημαίνει κύπελλο. Απέχει 50χλμ. από τα Χανιά, βρίσκεται σε υψόμετρο 730μ. και χρησιμοποιείται για καλλιέργειες σιταριού και πατάτας. Σύμφωνα με γεωλογικές ενδείξεις το οροπέδιο, κατά την προϊστορική εποχή, ήταν λίμνη. . Παρουσιάζει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς το 1821 αποτέλεσε πεδίο νικηφόρας μάχης των Σφακιανών εναντίον των Τούρκων. Στις 21 Αυγούστου του 1866, στο χωριό της Ασκύφου ανακηρύχθηκε η ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.
Πάνω από το οροπέδιο Ασκύφου βρίσκεται αυτό της Ταύρης, όπου υπάρχει ένα ορεινό καταφύγιο, και ύστερα από 1χλμ. σε υψόμετρο 1.200μ. συναντάται το οροπέδιο της Νιάτου.
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Ιστορία
Η ιστορία των Χανίων ξεκινά την νεολιθική εποχή, όταν οι πρώτοι κάτοικοι δημιούργησαν οικισμό πάνω στο χαμηλό λόφο Καστέλι που υψώνεται πάνω από το ενετικό λιμάνι. Σίγουρα ο λόφος Καστέλι δεν επιλέχτηκε για την υπέροχη θέα, αλλά κυρίως για τα πλεονεκτήματα που πρόσφερε στην άμυνα των κατοίκων. Γενικά κάθε ύψωμα προσφέρει έγκαιρο εντοπισμό του εχθρού που πλησιάζει και παράλληλα είναι δυσκολότερο να κατακτηθεί, ειδικά αν έχει απόκρημνες πλευρές που κάνουν την πρόσβαση του εχθρού δύσκολη ή αδύνατη.
Κυδωνία, τα Μινωικά Χανιά
Σταδιακά ο οικισμός εξελίχθηκε στον σημαντικότερο της Δυτικής Κρήτης με λιμάνι υποτυπώδες αλλά σημαντικότατο για την άνθιση της πόλης, δεδομένου ότι η οικονομία της μινωικής Κρήτης βασιζόταν στο θαλάσσιο εμπόριο.
Η αρχαία Κυδωνία, όπως ονομαζόταν τα μινωικά Χανιά, ανέπτυξε ακμαία βιοτεχνία και συσσώρευσε πλούτο με το εμπόριο.
Οι κάτοικοι της έκτισαν σπουδαίο ανάκτορο, το μινωικό ανάκτορο της Κυδωνίας, το οποίο όμως περιμένει ακόμα να ανασκαφεί, πράγμα δύσκολο αφού βρίσκεται κάτω από τα κέντρο της σύγχρονης πόλης των Χανίων.
Πολλές είναι οι εκδοχές όσον αφορά την ετυμολογία του τοπωνυμίου της πόλης. Κατά την μυθολογία ιδρυτής της είναι ο Κύδων γιός του Μίνωα και της νύμφης Ακακκαλίδας.
Στο λόφο Καστέλι, εκεί που πιστεύεται ότι βρίσκονταν η μινωική Κυδωνία, έχουν βρεθεί πινακίδες με μινωική γραφή (γραμμική Α και γραμμική Β).
Τα Χανιά τη Ρωμαϊκή περίοδο 67 π.Χ – 330 μ.Χ
Το 67 π.Χ οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Κρήτη. Η κατάκτηση της Κρήτης άρχισε από τα δυτικά και η Κυδωνία ήταν η πρώτη πόλη που πολέμησε αλλά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο και άριστα οργανωμένο ρωμαϊκό στρατό. Η πόλη συνέχισε να αναπτύσσεται επί Ρωμαίων, αλλά από τα ρωμαϊκά μνημεία δεν σώζεται τίποτα καθώς τα υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν από μεταγενέστερους κατακτητές, όπως τα υλικά από το ρωμαϊκό θέατρο που χρησιμοποίησαν οι Ενετοί για να κτίσουν τα τείχη της πόλης.
Α' Βυζαντινή Περίοδος (330-824.μ.χ)
Το 330 μ.Χ. η Κρήτη απελευθερώνεται από τους Ρωμαίους και προσαρτάται στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Διοικείται από στρατηγό του Βυζαντίου αλλά μαστίζεται από τις επιδρομές των πειρατών, που το βυζαντινό ναυτικό δεν κατορθώνει να αντιμετωπίσει. Η ιστορία δεν αναφέρει κάτι ιδιαίτερο για τα Χανιά την περίοδο αυτή.
Αραβικά Χανιά
Το 828 μ.Χ., ημερομηνία ορόσημο για το νησί της Κρήτης, η Κρήτη και τα Χανιά πέφτουν στα χέρια των Σαρακηνών Αράβων από την Κόρδοβα της Ισπανίας, οι οποίοι και τα ισοπέδωσαν.
Οι Αραβες θεωρούνται υπεύθυνοι για την αλλαγή του ονόματος της πόλης από Κυδωνία σε Χανιά. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Αρχαιολογίας, Νικόλαο Πλάτωνα, στην Κυδωνία υπήρχε προάστιο με το όνομα «Αλχάνια Κώμη», από τον θεό Βελχανό ή Ηφαιστο. Οι Σαρακηνοί Αραβες χρησιμοποίησαν το όνομα Al Chanea για ολόκληρη την πόλη. Μετά την απομάκρυνση των Αράβων, οι Βυζαντινοί αφαίρεσαν το πρόθεμα Al και κράτησαν το Chanea, απ' όπου προέκυψε το ελληνικό Χανιά και το λατινικό (La) Canea.
Βυζαντινά Χανιά – (961 -1204 μ.χ)
Τα Χανιά απελευθερώνονται το 961 μ.Χ. όταν οι βυζαντινοί με το Νικηφόρο Φωκά ανακτούν το νησί από τους Αραβες και ξανακτίζουν την πόλη οχυρώνοντας το λόφο Καστέλι με τείχη που τον περιβάλλουν.
Από τα βυζαντινά τείχη σήμερα σώζεται το βόρειο τμήμα τους προς την πλευρά της θάλασσας και μικρό τμήμα στην οδό Σήφακα. Ειδικά στο τμήμα αυτό φαίνονται εντοιχισμένες βάσεις από κίονες, χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή υλικά δηλαδή από παλιότερα κατεστραμμένα κτίρια.
Ενετικά Χανιά (1204 – 1645)
με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται τα βυζαντινά τείχη που προστατεύουν τον λόφο Καστέλι, ενώ τα ενετικά τείχη σημαδεύονται με κίτρινο
Το 1204 οι Ενετοί προσαρτούν την Κρήτη στα εδάφη τους. Το 1252 αποφασίζουν να ανοικοδομήσουν και να προστατεύσουν τα Χανιά με φρούριο στο λόφο Καστέλι και ισχυρά τείχη που αγκαλιάζουν σημαντικά μεγαλύτερο τμήμα της πόλης σε σχέση με τα βυζαντινά τείχη. Τα ενετικά τείχη ενισχύονται με 4 προμαχώνες, πύργους και τάφρο εξωτερικά, ώστε να μπορούν να αντέξουν τις επιθέσεις των πειρατών και άλλων εχθρών.
Ταυτόχρονα αναπτύσσεται το λιμάνι της πόλης ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά τον ενετικό στόλο, χτίζονται τα νεώρια (αρσενάλια) για την συντήρηση και επιδιόρθωση των καραβιών και τα Χανιά αναδεικνύονται σε σημαντικό κέντρο εμπορίου και 2η πόλη σε σημασία στην Κρήτη μετά τον Χάνδακα (το σημερινό Ηράκλειο).
Βελτιώνεται το δίκτυο ύδρευσης με επέκταση του υδραγωγείου και κατασκευή δεξαμενών για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων, που έχουν φτάσει τις 8000 την εποχή εκείνη. Η πόλη στολίζεται με λαμπρά δημόσια οικοδομήματα ενώ οι κατοικίες σε βενετσιάνικο ρυμοτομικό σύστημα της έδωσαν τον αέρα ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.
Οθωμανική Περίοδος (1645 – 1912)
Το 1645 οι Οθωμανοί κατέκτησαν τα Χανιά μετά από πολιορκία 2 μηνών και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης. Στη συνέχεια τα τείχη ενισχύονται και η πόλη ξαναχτίζεται σύμφωνα με το γούστο των νέων της κατοίκων. Οι Τούρκοι κατασκεύασαν δημόσια λουτρά και κρήνες, μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά και έκτισαν καινούρια με ψηλούς μιναρέδες που φαίνονταν από μακριά σαν λόγχες στον ουρανό της υπόδουλης Κρήτης, δίνοντας ανατολίτικη όψη στην πόλη.
Πολλές επαναστάσεις κατά των τούρκων ξεκίνησαν από τον Νομό Χανίων, με αποκορύφωμα την μεγάλη επανάσταση του 1821, που όμως δεν κατάφερε να απελευθερώσει την Κρήτη. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλες σφαγές των χριστιανών κατοίκων των Χανίων. Μετά το τέλος της Επανάστασης, η Κρήτη παραχωρείται στον αιγύπτιο Μεχμέτ Αλή μέχρι το 1841 οπότε και επανέρχεται στην τουρκική εξουσία.
Τουρκικός στρατός στα Χανιά, ενω φαίνεται ύψωμα με τις σημαίες των προστάτιδων δυνάμεων
Τον Ιανουάριο του 1897 γίνονται νέες σφαγές του χριστιανικού πληθυσμού και πυρπολούνται οι χριστιανικές συνοικίες στα Χανιά. Το 1898 ιδρύεται η «Κρητική Πολιτεία» υπό τον Πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας, ένα ιδιότυπο καθεστώς όπου η Κρήτη παραμένει στην Οθωμανική αυτοκρατορία αλλά με την εγγύηση-προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων: Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία. Τα Χανιά ορίζονται πρωτεύουσα της Κρήτης.
Οι αγώνες των Κρητικών δεν σταματούν εδώ, αλλά συνεχίζουν να διεκδικούν την ουσιαστική απελευθέρωση και την ένωση με την Ελλάδα. Το 1905 σημειώνεται η επανάσταση του Θερίσου με ηγέτη τον μεγάλο πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας. Τελικά το 1913 μετά από σχεδόν τρεις αιώνες οι Τούρκοι αποχωρούν οριστικά, η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα και η ελληνική σημαία υψώνεται στο φρούριο Φιρκάς των Χανίων. Από τότε η Κρήτη ακολουθεί τις τύχες του ελληνικού κράτους και τα Χανιά γίνονται μια όμορφη επαρχιακή πόλη.
Τα Χανιά στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο 1941 – 1945
Στη συνέχεια της ιστορίας, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα Χανιά και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο του Μάλεμε και ο Γαλατάς υπήρξαν το επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιώνυμη «μάχη της Κρήτης». Ηταν η πρώτη φορά στην παγκόσμια πολεμική ιστορία όπου επιχειρήθηκε εισβολή σε κάποιο τόπο μόνο από αέρα.
Το επίλεκτο γερμανικό σώμα αλεξιπτωτιστών αποδεκατίστηκε από τους άοπλους Κρητικούς και τα λιγοστά στρατεύματα των Αγγλων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών που υπερασπίζονταν το νησί. Τα Χανιά βομβαρδίστηκαν άγρια από την γερμανική αεροπορία, αλλά ευτυχώς οι ζημιές δεν ήταν ολοκληρωτικές και πολλά από τα μνημεία σώθηκαν.
Σημαντικά αξιοθέατα
1. Παλιά Πόλη Χανίων
Το νούμερο ένα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την Παλιά Πόλη των Χανίων, που αποτελεί μία από τις ομορφότερες της Μεσογείου και κρύβει δεκάδες αξιοθέατα εντός της.
Αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της πόλης και περιλαμβάνει και το ενετικό λιμάνι που θα το δούμε ξεχωριστά (αρκετά από τα αξιοθέατα των Χανίων βρίσκονται εντός της Παλιάς Πόλης).
Η Παλιά Πόλη αποτελείται από πλακόστρωτα και λιθόστρωτα δρομάκια, τα οποία κοσμούν οι γλάστρες των παλιών σπιτιών, εκκλησίες, όμορφες πλατείες, καφενεία, εστιατόρια, καφέ, μπαρ και τουριστικά μαγαζιά.
Μυρίζει ολόκληρη γιασεμί και εκπέμπει μεγάλη γοητεία. Εγώ ομολογώ ότι την απολαμβάνω περισσότερο κατά τους μήνες της low season, που πολλά από τα μαγαζιά είναι κλειστά και δεν υπάρχουν τα πλήθη τουριστών.
Στα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης περιλαμβάνεται και η Δημοτική Αγορά, η οποία στεγάζεται σε ένα τεράστιο πέτρινο κτίριο, που έχει σταυροειδή σχεδιασμό. Η αγορά έκλεισε το 2022 έπειτα από 109 χρόνια λειτουργίας για πλήρη ανακαίνιση, οπότε αυτή τη στιγμή εκτός από την πρόσοψη δεν μπορείτε να δείτε κάτι άλλο.
2. Ενετικό Λιμάνι και Φάρος
Το Ενετικό Λιμάνι με το Γιαλί ΤζαμισίΤο Ενετικό Λιμάνι (το λέμε και παλιό λιμάνι) αξίζει πραγματικά ξεχωριστή αφιέρωση. Είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα πράγματα στα Χανιά και ειδικά ο Φάρος και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.
Ο Φάρος είναι το ορόσημο των Χανίων, χτισμένος αρχικά από Ενετούς και ανακατασκευασμένος από Αυγύπτιους. Μπορείτε να περπατήσετε και να φτάσετε μέχρι εκεί.
Ο ΦάροςΤις εντυπώσεις κλέβουν και τα Νεώρια, γνωστά και ως Αρσενάλια, τα οποία κάλυψαν τις ανάγκες επισκευών του στόλου του Ενετών.
Θα δείτε επίσης να ξεχωρίζει ένα τζαμί, το Γιαλί Τζαμισί ή Κιουτσούκ Χασάν, το οποίο πλέον λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων.
Δεν υπάρχει πιο ρομαντικό θέαμα στα Χανιά από έναν βραδινό περίπατο στο Ενετικό Λιμάνι, με τα φώτα να καθρευτίζονται μέσα στο νερό και τα ορμητικά κύματα του βοριά να βρέχουν την προκυμαία.
3. Ναυτικό Μουσείο Κρήτης
Ναυτικό Μουσείο ΚρήτηςΤο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται επίσης στο Ενετικό Λιμάνι. Είναι στη δυτική άκρη του λιμανιού και θα το καταλάβετε αμέσως αφού έχει μία άγκυρα απέξω.
Ουσιαστικά το μουσείο στεγάζεται στην είσοδο του φρουρίου Φιρκά, ένα ενετικό κάστρο που οι Τούρκοι το χρησιμοποιήσαν ως στρατώνα και από το οποίο η θέα είναι ονειρική.
Το Ναυτικό Μουσείο υπάρχει από το 1973 και τα εκθέματα του – που φτάνουν τα 2.500 – θα σας μεταφέρουν σε όλη την ναυτική ιστορία της Κρήτης.
- Δευτέρα - Σάββατο 9:00 π.μ.–4:00 μ.μ.
- 4€
4. Άγιος Νικόλαος (Σπλάντζια)
Σε μία από τις κεντρικές πλατείες της Παλιάς Πόλης, στην Σπλάντζια, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε γύρω στο 1320, μετατράπηκε σε τζαμί επί τουρκοκρατίας και το 1928 μετατράπηκε σε ορθόδοξος ναός.
Το αξιοσημείωτο με αυτή το ναό είναι ότι αποτελεί τη μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα που έχει ταυτόχρονα καμπαναριό και μιναρέ. Για αυτό και θα δείτε καθημερινά τουρίστες να φωτογραφίζουν το αξιοθέατο.
Εκεί θα βρείτε και την εκκλησία του Αγίου Ρόκκου, που πιθανά χτίστηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας της πανώλης, αφού ο Άγιος Ρόκκος ήταν προστάτης των Χανίων από την πανώλη. Ο ναός λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων.
Αφού θαυμάσετε το ναό, καθίστε στην πλατεία στο Καφενείο Φιξ για καφέ ή μία δροσερή μπίρα (είναι ανοιχτό από τέλος Μάρτη μέχρι αρχές Οκτώβρη).
5. Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι το πιο καινούργιο αξιοθέατο της πόλης. Φυσικά εννοώ το κτίριο και τις εγκαταστάσεις, αφού άνοιξε τον Απρίλιο του 2022 (μέχρι το 2020 στεγαζόταν σε άλλο χώρο).
Η έκθεσή του περιλαμβάνει 3.500 αντικείμενα, από τις αρχαίες πόλεις των Χανίων που φυλάσσονται σε τρεις αίθουσες, ενώ περιλαμβάνει και εργαστήρια συντήρησης.
Το κτίριο είναι υπέροχο και ο εξωτερικός του χώρος ιδανικός για συναυλίες και εκδηλώσεις
6. Οικία - Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου και Τάφοι Βενιζέλου
Οικία-Μουσείο Ελ. Βενιζέλου / φωτογραφία: wikipediaΣτη Χαλέπα κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκεται και η Οικία-Μουσείο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το σπίτι αυτό το χρησιμοποίησε αρχικά η οικογένεια ως εξοχικό και μετά ως μόνιμη κατοικία. Εκτός από το Μουσείο θα δείτε και τα έπιπλα που χρησιμοποιούσε ο Βενιζέλος.
Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βρίσκονται και οι Τάφοι του Βενιζέλου, σε μία υπέροχη τοποθεσία με θέα ολόκληρη την πόλη των Χανίων. Θα πρότεινα επίσκεψη κατά τη δύση του ηλίου!
7. Μονή Γουβερνέτου και Σπήλαιο Αρκουδόσπηλιος
Η Μονή Γουβερνέτου ή αλλιώς Μονή Κυρίας των Αγγέλων του Γουβερνέτου είναι ένα μοναστήρι στο Ακρωτήρι Χανίων, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και μοιάζει με φρούριο.
Από τη Μονή κατεβαίνοντας κάμποσα πέτρινα σκαλοπάτια, θα βρεθείτε στο φαράγγι Αυλάκι. Εκεί βρίσκεται και η Μονή Καθολικού (ή Μονή Αγίου Ιωάννη Ερημίτη) που είναι ερειπωμένη αλλά και το σπήλαιο της Παναγίας Αρκουδιώτισσας ή Ακροδόσπηλιος.
Το φαράγγι είναι ονειρικό και καταλήγει στη θάλασσα. Είναι αρκετά βατό – το μόνο που θα σας κουράσει είναι η ανάβαση στα σκαλιά για την επιστροφή..
Συγκινωνίες-Μεταφορές
Τα Χανιά διαθέτουν εκτεταμένο οδικό δίκτυο με τακτικά δρομολόγια αστικής και υπεραστικής συγκοινωνίας με την ενδοχώρα και τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης. Το λιμάνι της Σούδας συνδέεται απευθείας με το λιμάνι του Πειραιά με καθημερινά δρομολόγια ενώ το διαθνές αεροδρόμιο των Χανίων εξυπηρετεί αεροπορικώς κατοίκους και επισκέπτες των Χανίων
Δήμος Χανίων έχει αναπτύξει έναν σημαντικό αριθμό δομών τις οποίες συντηρεί και διαχειρίζεται, με στόχο την παροχή υπηρεσιών προς τους Δημότες Χανίων.
Οι υποδομές του Δήμου Χανίων αναλύονται στις εξής κατηγορίες:
- Κοινωνικές Υποδομές
- Αθλητικές Υποδομές
- Πολιτιστικές Υποδομές
- Εκπαιδευτικές Υποδομές
- Δημοτικές Βιβλιοθήκες
- Δημοτική Πινακοθήκη
Πολιτισμός
Ένα από τα λίγα μέρη της γης που τόσοι πολλοί πολιτισμοί έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους είναι τα Χανιά, όχι μόνο η πόλη, αλλά ολόκληρος ο νομός. Αρχαιοελληνικά ερείπια, από τη μινωική εποχή ως την κλασσική αρχαιότητα, βυζαντινά μνημεία, ενετικοί πύργοι και μονές, κτήρια και τζαμιά από την τουρκική και αιγυπτιακή κατοχή, αλλά και μνημεία της νεότερης περιόδου, όλα συναντώνται στα Χανιά και συνθέτουν έναν ξεχωριστό πολιτισμό.
Αξιοθέατα του πολιτισμού θεωρούνται μνημεία όπως οι Τάφοι των Βενιζέλων , το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς , αλλά και η Σπλάντζια, το Ενετικό Λιμάνι, το Σαντριβάνι κά. Τα θρησκευτικά μνημεία που κοσμούν την πόλη, όπως η Μονή Αγίου Νικολάου Δομηνικανών , ο Άγιος Ρόκκος , η Παναγία των Θαυμάτων, αλλά και η Μητρόπολη των Χανίων και άλλες σύγχρονες εκκλησίες και μοναστήρια, είναι στοιχεία του πολιτισμού της περιοχής.
Αρχαιολογικοί χώροι διάσπαρτοι σε όλα τα Χανιά, από την ενδοχώρα ως τις ακτές στέκουν μάρτυρες της αρχαιότητας του πολιτισμού στα μέρη εκείνα: Η αρχαία Υρτακίνα, η Έλυρος , τα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας είναι μερικές μόνο ανασκαφικές τοποθεσίες, τα ευρήματα από τις οποίες εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, αλλά και τα υπόλοιπα μουσεία της περιοχής.
Οι κάθε λογής κατακτητές που πέρασαν από τα Χανιά έχτισαν τα κάστρα τους, ερείπια των οποίων δείχνουν στους σημερινούς επισκέπτες τον πολιτισμό της εποχής. Από τους τουρκικούς κουλέδες, μέχρι τους βυζαντινούς προμαχώνες και τα ενετικά τείχη, όλοι ήθελαν να προφυλάξουν τις ομορφιές των Χανίων κατά το δυνατόν καλύτερα.
Οικονομία-κόστος ζωής
Η οικονομία της Κρήτης, η οποία βασιζόταν κυρίως στη γεωργία, άρχισε να αλλάζει ορατά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Ενώ διατηρείται η παραδοσιακή έμφαση στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, λόγω του κλίματος και της έκτασης του νησιού, παρουσιάζεται μια πτώση στις κατασκευές, καθώς και μια μεγάλη αύξηση στην παροχή υπηρεσιών (κυρίως σχετικών με τον τουρισμό). Και οι τρεις αυτοί τομείς της κρητικής οικονομίας, η (γεωργία, η επεξεργασία-συσκευασία, και οι υπηρεσίες), συνδέονται άμεσα και αλληλοεξαρτώνται. Η Κρήτη εμφανίζει μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα που αγγίζει το 100% εκείνου της υπόλοιπης χώρας και η ανεργία κυμαίνεται περίπου στο 4%[εκκρεμεί παραπομπή].
Το νησί διαθέτει τρεις σημαντικούς αερολιμένες: τον αερολιμένα Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, τον αερολιμένα Ι. Δασκαλογιάννης στα Χανιά και το νέο, μικρότερης έκτασης αερολιμένα στη Σητεία.
Γαστρονομικές συνήθειες
Η Κρήτη είναι πασίγνωστη για τον πανάρχαιο πολιτισμό της και τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της και γι'αυτό αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας, με πάνω από δυο εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Ωστόσο εξακολουθεί να διατηρεί έναν σημαντικό παραγωγικό πληθυσμό, ο οποίος ασχολείται κυρίως με τον πρωτογενή τομέα, κυρίως με το λάδι, το αμπέλι και το κρασί, τις δυναμικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και την τυροκομία.
Τα σημαντικότερα προϊόντα της κρητικής γής είναι το ελαιόλαδο, τα σταφύλια, τα κίτρα και γενικά τα φρούτα, το κρασί, η τσικουδιά, τα γαλακτομικά, το απάκι, τα ξιδάτα λουκάνικα, οι άρτοι και τα παξιμάδια, το θυμαρίσιο μέλι, το σταμναγκάθι, τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά, η σταφίδα σουλτανίνα, τα χαρούπια, τα βότανα και τα αρωματικά φυτά
Φωτογραφίες Βίντεο
Βιβλιογραφία
Βικιπέδια:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC
Δήμος Χανίων:https://www.chania.gr/ta-chania-mou/dromolsugkoin/chris-sygoinonies.html
Chania info:https://www.chania-info.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=373&Itemid=133
Εxplore Crete:https://www.explorecrete.com/el/xania/gr-chania-history
Geographikoi(Συγγραφέας Μαρία Καραμιχάλη,Τελευταία ενημέρωση 20/2/24:https://www.geografikoi.gr/axiotheata-chania/
Greekgastronomyguide:https://www.greekgastronomyguide.gr/kriti/paradosiaki-kouzina/
in.gr:Τα βουνά των Χανίων | in.gr(Ημερομηνία Συγγραφής 5/5/2010)
Terabook:https://greece.terrabook.com/el/chania/chapter/politismos/
*Η ημερομηνία πρόσβασης στις άνω σελίδες είναι η 10/5/24